· 

Slachtoffer rol en Bewustzijn

Gevonden op fb met aanvullende zinnen van mij.

Lijden is universeel. Maar de slachtofferrol is optioneel. (…) We hebben geen invloed op wat ons overkomt, maar we hebben een keuze in hoe we reageren op onze ervaring.’ Deze keuzevrijheid vormt een hoeksteen van Edith Eger’s levensfilosofie en werkwijze. (Anita: Edith Eger is een Auschwitz overlevende en heeft een boek geschreven met 12 lessen die je leven kunnen redden genaamd Het geschenk. Slachtofferschap is les 1)

Om jezelf te bevrijden uit een beklemmende slachtofferrol, is er soms maar één vraag nodig: ‘is dit goed voor me?’ Is het goed voor me om met een getrouwde vrouw te slapen, uit te vallen tegen mijn geliefde, te gaan dansen wanneer ik me rot voelt? Put het me uit of word ik er sterker door?

Wat nu?

De slachtofferrol wordt ook in stand gehouden als je op reactie op moeilijke ervaringen steeds maar blijft vragen ‘waarom?’, of ‘waarom ik?’ Vervang deze woorden door ‘wat nu?’.

Anita:
Ontvang alles wat er op je pad komt. Dat betekent niet dat je ellende leuk moet vinden, maar dat je je blik vooruit richt en je innerlijke kracht vasthoudt. Je hebt op elk moment de vrijheid om te kiezen hoe je reageert en wat je nu gaat doen.

Dat je in het nu alles kan ontvangen. Alles mag er zijn, je hoeft niets met iets. Alleen al in dat je ernaar kijkt en het niet probeert weg te stoppen zit bewustzijn. Slachtofferrol op zichzelf is een lage trilling maar zodra je het niet probeert weg te stoppen, dus niet ervan weg loopt of er niet volledig in duikt als 100% slachtoffer in klaagmuur dan verhoogt je je trilling.

Want als je het ziet en je voelt het en het hoeft niet weg en je weet, ik ben dit niet en je bespreekt het zoals je ernaar kijkt als ok, het is er, wat nu? Dan heeft het zijn macht verloren. De neerwaartse pull is weg en het kan meevliegen als de energie die het is. Je zal merken dat het weg ebt.

Je bent vrijer en lichter met een hogere trilling. Niet omdat dit je doel was maar omdat je het beest aankeek in zijn bek, zonder verzwolgen te worden door je angst. Stoer, badass jij in al je kracht.

Liefs Anita 💕✨️